Най-яките тениски

Отглеждане и размножаване на скалария

Отглеждане на скалария

Видът скалария е от семейстово цихлиди и се среща в Южна Америка. Обитават главно спокойните участъци на водоемите.
Тялото е дисковидно и сплескато, а устата им е остра. Оцветяването на тялото на скаларията е зеленикаво-сиво със сребрист блясък, а гърба им е с кафеникав оттенък. По тялото на рибата има 4 ивици, цвета на които се изменя в зависимост от настроението и поведението им и може да бъдат наситено-черни, Аквариумни рибки Скалариячерно-кафяви или сиви. Този вид риби са мирни, спокойни, слабоподвижни и лошо понасящи замърсяването. Лесно се плашат от бързи движения и рязката промяна на осветлението в и около аквариума.
Желателно е отглеждането на скалария да става в аквариум не по-малък от 80 литра и не по-нисък от 40 сантиметра, добре залесен с широколистни растения и направени няколко укрития. В съда също не трябва да има агресивни и динамични риби, като барбуси, защото тези риби закачат скалариите заради дългите перки и опашки и не е много приятно.
Този вид цихлиди достигат дължина от 15 снатиметра, но това става при отглеждането им в големи и високи аквариуми, температура на водата от 25 до 30 градуса С, а нейното рН от 6,5 до 7,5. Хубаво, при този вид, е да сменяте 20 - 30% от водата всяка седмица. Скалариите можете да храните с жива, замръзена или сихи храни, например: тубифекс, дафния, люспи, гранули, артемия и други.

Размножаване на Скалария

Размножаването на скаларията може да се осъществи, както в общ, така и в развъден (презназначен за развъждане) аквариум. От група млади риби се образуват двойки, които си заемат територия. В развъдния аквариум трябва да има растения с къси стебла и широки листа. Някои акваристи пренасят хайвера в инкубатор и използват изкуствени твърди листа, залепени по стените на аквариума. Хвърлянето на хайвера се забързва с повишаване на температурата до 28-30 градуса С. 1-2 дена преди хвърлянето на хайвера при мъжкия се вижда семепровод, приличащ на запетая със заострен край, а при женската се появява тъпо, цилиндрично яйцеполагало. Двойката чистят субстрата и след това хвърлят хайвера на него (около 350-600 зърна). Малките започват да плуват след 4-6 денонощия. Новородените се хранят с "жива прах" или друга ситна храна. Мъжкият и женската се грижат за малките скаларии до полова зрялост - 10-12 месеца след раждането.

Успех!

7 коментара:

Анонимен каза...

как се разпознават мъжките от женските скаларии

Аквариумни рибки on 22 февруари 2013 г., 5:07 каза...

Здравейте, съжалявам за късния отговор.
Трудно е разпознаването на мъжката от женската скалария. Трябва да станат полово зрели за да може да стане това. Най-лесният начин е да се разпознае чифт, като ги наблюдаваш, че плуват заедно значи, че са двойка. Ако са на една възраст и гледани при еднакви условия, женската трябва да е по-голяма, с по-издут корем.
Друг начин да се разпознае мъжкия от женската е при хвърлянето на хайвера или това,че мъжката риба има изпъкнало чело(за това трябва да е поне на една година).
Общо взето и тези фактори не са сто процентови. Най-сигурният начин е сами да си се отделят двойка.

Анонимен каза...

трябва ли да отделя мъжката и женската от хайвера като го хвърлят.

Аквариумни рибки on 17 март 2013 г., 21:43 каза...

Да, трябва да се отделят, защото при отглеждане на скалариите в аквариумни условия, те си губят естествените родителски инстинкти и изяждат хайвера.

Анонимен каза...

колко струват 2 скаларии

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

опитвам се да отгледам малки скаларии,но не се получава. Няколко дни ,окло 4 са добре ислед това умират от липса на храна.Пробвах каквито продават за малки рибки дори и течни но резултата е същия.

Публикуване на коментар

Не му мислете много, питайте и давайте мнение, нали за това са коментарите.

ПРАВИЛА:
1.Не се приемат никакви обиди, расизми и омрази!
2.Българи, пишете на кирилица! Ето ви конвертор !
--Коментари, неотговарящи на правилата по-горе, няма да бъдат публикувани или тяхното съдържание ще бъде променено.