Най-яките тениски

Отглеждане и размножаване на гупа

Отглеждане на гупа

Гупата
или Poecilia reticulata е доста позната рибка. Тя е най-срещана в аквариуми на начинаещи акваристи, но и някои по-напреднали също я отглеждат. Това я прави най-разпространената живородна риба. Гупите са спокойни, не нанасят вреда на растенията, не са агресивни и съжителстват с доста видове спокойни и мирни видове като: плата, неон, молинезия, хелер и други.
Е
Аквариумни рибки - Гупадна гупа достига дължина до 6 сантиметра ако се гледа при определени условия - вода с pH между 7 и 7,2, 18 - 28 градуса на водата и аквариум минимум 40 литра, като тези условия не са определящи за живота на рибката (гупата е издържлива риба и се препоръчва за начинаещи). Рибата може да се храни със следните храни: люспи, пелети, сварен спанак, тубифекс, както и с всички храни за живородки.
Освен в нечий аквариум, гупа може да се види и в природата. Най-често тя се среща във водите на Мексико, Венецуела, Бразилия и други, но поради голямото разпространение на тази риба, тя може да се види почти навсякъде по света.Размножаване на Гупа:

Размножаването на гупа става много лесно, поради нейната издържливост и способността и да се размножава, както в сладка, така и в солена вода и то с соленост над 150% от морската. Когато женската риба бива оплодена, нейната бременност трае от 22 до 30 дена - зависи от температурата на водата - около 27 градуса е най-подходяща температура. След забраменяването на гупата под опашчицата и се появява черно-кафеникаво петно,
Аквариумни рибки - Гупаа точно преди самото раждане през него може даже да се видят и малките рибки. Женската може да роди от 3 до 100 малки, зависи от това колко е едра раждащата риба. Най-често малките са около 10 - 30. След излизането си на бял свят, малките гупи имат вече инстинкти да се пазят и да се хранят. Ако на другите риби в аквариума не се дава достатъчно храна, те ще изядът "бебетата". Затова браменната женска се поставя в специална родилка ( има различни видове родилки) и се изчаква да роди там, след което и тя се връща при останалите. Малките рибки трябва да се хранят със ситна храна или специална храна за бебета, която се продава в зоомагазините и я има на различни фирми. Ако рискувате и ги оставите при големите риби, те ще се крият и ще ядът остатъците от храната на възрастните или ще си хапват от растенията. Скорородените рибки съзряват полово за около 1-2 месеца, а съжителството им със други видове, по-големи и по-малки от тях, е по ваща преценка, дали малките рибки мога да влязав в устите на по-големите.

Успех!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Не му мислете много, питайте и давайте мнение, нали за това са коментарите.

ПРАВИЛА:
1.Не се приемат никакви обиди, расизми и омрази!
2.Българи, пишете на кирилица! Ето ви конвертор !
--Коментари, неотговарящи на правилата по-горе, няма да бъдат публикувани или тяхното съдържание ще бъде променено.